tweemaal flip en een borsalino

 

Tweemaal Flip & een borsalino(roman, Contact 2003) 

Dat de krachten van de natuur sterker zijn dan menselijke idealen wordt weer eens bewezen aan Waldo Kostbinder, hoofdpersonage van dit boek.
Ooit, in het benauwde Brabant van de jaren vijftig, heeft hij zijn vrienden Severijns en Oerlemans eeuwige trouw gezworen. Die eed komt hem rond zijn twintigste duur te staan.
Severijns vindt hij maar een ouwezeur. Zelf moet hij van de vitale maar cynische Oerlemans niets dan minachting ondervinden. Wanneer de meisjes Laurien en Dorris hun intrede doen, komt de verhouding in toenemende mate onder spanning te staan.
En overal zijn ogen en oren. Pa en ma Oerlemans, de onvergetelijke ome Dree, de zakenman Beng, bisschop O Connor, de missionarissen Hannes en Guido en tientallen anderen zijn getuige van het psychodrama.
Het zal nog een hele tijd duren en het zal hem ver weg voeren, voordat Waldo tot de ontluisterende bevinding komt dat het beetje geluk dat hem ten deel is gevallen, slechts mogelijk was dankzij lafheid en verraad.
Tweemaal Flip & een borsalino is Niematz opus herculeum, een openhartig, lichtzinnig en geestig boek, meeslepend, diep menselijk en vol verrassende wendingen, gezet in een heldere, verkwikkend nuchtere stijl.